Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ (2)

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


Bιβλία που μας γυρίζουν χρόνια πίσω...
Αφού δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε την παιδική μας ηλικία ας την φανταστούμε λίγο.

Αναγνωστικά
Το Αναγνωστικό, ένα για κάθε τάξη, συνδυάζει πολλές ιδιότητες και λειτουργίες. Στην Ελλάδα η εξέλιξη των αναγνωστικών ακολούθησε τις περιπέτειες του γλωσσικού ζητήματος. 
Σταθμό στην ιστορία των Αναγνωστικών αποτελούν τα «Ψηλά βουνά» της Γ΄ Δημοτικού, γραμμένα από τον Ζ. Παπαντωνίου, καρπός της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1917.
Πηγή: Μουσείο της Παιδείας


ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ 

Ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία, αναγνωστικά, που διάβασαν οι γονείς και οι παππούδες μας...

Το 1918 ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου σε συνεργασία με τα φημισμένα μέλη του εκπαιδευτικού δημοτικισμού,τους Δ. Ανδρεάδη, Αλ. Δελμούζο, Π. Νιρβάνα και Μ. Τριανταφυλλίδη και εικονογράφηση του Π.Ρούμπου, γράφει το θρυλικό πια "Τα ψηλά βουνά", το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα, έργο που προορίστηκε για αναγνωστικό της τρίτης τάξης του δημοτικού σχολείου (είχε προηγηθεί ανάθεση του έργου από το Υπουργείο Παιδείας της επαναστατικής κυβέρνησης Βενιζέλου).
Το έργο επαινέθηκε από τον Κ. Παλαμά και τον Γρ. Ξενόπουλο για την παιδαγωγική και λογοτεχνική του αξία, τη ζωντανή δημοτική γλώσσα και την τυπογραφική του καλαισθησία.
<<Τα ψηλά βουνά>>, παρά τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις μετά από το 1920.

Μια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τιςκαλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.

Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ, αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.













<<Τα ψηλά βουνά >> του Ζαχαρία Παπαντωνίου βρίσκονται μακριά από κάθε ψευτιά· η μόνη τους πρόθεση είναι να φέρουν στις αίθουσες διδασκαλίας και στις ψυχές των εννιάχρονων αναγνωστών τους το θρόισμα των πεύκων και των ελατιών, το τραγούδι του νερού και τη χαρά μιας αλλιώτικης ζωής. Και όλα αυτά με μια γραφή απόλυτα θελκτική και απροσποίητη, δίχως ίχνος ακαμψίας και διδακτισμού που δεν καταπίνεται>>.
Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΣτέλιος Σπεράντζας είπε για " Τα ψηλά βουνά " πως: << είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους>>.
Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών: <<Όταν βρίσκονται γενναία παιδιά σαν εσάς, ένα δάσος γίνεται αιώνιο. Κι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα τη ζωή τους>>. 



     Πατήστε πάνω στην εικόνα 

Πηγή: http://invenio.lib.auth.gr/record/127792/files/001.pdf

Ένα πολύ γνωστό ποίημα "Το τσιριτρό" , που μαθαίνουν και σήμερα ευχάριστα τα παιδιά, το αναπαριστούν θεατρικά ( έχει μελοποιηθεί ) , καθώς και "η κατάρα του πεύκου" είναι χαρακτηριστικά  του βιβλίου.



ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1939




Πατήστε πάνω στην εικόνα
                                      Πηγή: http://dim-saron.att.sch.gr/e-books/anagn_c2/book13.html


 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
 ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ
 ΤΗΣ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1977



Πατήστε πάνω στην εικόνα
Πηγή: Ι.Ε.Π.


ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1955




Πατήστε πάνω στην εικόνα
Πηγή: http://1dimsar.eduportal.gr/?page_id=6683


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
 ΣΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 
ΤΗΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1967


Πατήστε πάνω στην εικόνα
Πηγή : Ι.Ε.Π.


ΤΟ ΠΟΤΑΜΑΚΙ


Παλιό ποιηματάκι του Ζαχαρία Παπαντωνίου,  που ζωντανεύει παλιές παιδικές στιγμές  και φέρνει αναμνήσεις στη σκέψη μας... 
– Από πού είσαι, ποταμάκι;
– Από κείνο το βουνό.
– Πώς τον λέγαν τον παππού σου;
– Σύννεφο στον ουρανό.
– Ποια ’ναι η μάνα σου;
– Η μπόρα.–
Πώς κατέβηκες στη χώρα;–
Τα χωράφια να ποτίσω
και τους μύλους να γυρίσω.
– Στάσου να σε ιδούμε λίγο,
ποταμάκι μου καλό.
– Βιάζομαι πολύ να φύγω,
ν’ ανταμώσω το γιαλό.


Aπό το βιβλίο: Zαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, Xελιδόνια, Bιβλιοθήκη Eκπαιδευτικού Oμίλου, 1920
Πηγή: http://www.snhell.gr/kids/content.asp?id=29&cat_id=2


Μελωποιημένο το ποίημα "Από που είσαι ποταμάκι;" του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Πρώτη εκτέλεση Μαρίζα- Κώχ.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου