Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι το κουδούνι να χτυπήσει στις σχολικές αυλές και τα παιδιά να συγκεντρωθούν για προσευχή και καλωσόρισμα. Τα παιδιά αγωνιούν να δουν και πάλι τους φίλους τους, τις φίλες τους, να παίξουν, να πουν πως πέρασαν το καλοκαίρι. Και ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά και οι καινούργιοι μαθητές του σχολείου. Τα παιδιά που από το νηπιαγωγείο έρχονται στο «μεγάλο σχολείο». Το άγχος τους μεγάλο αλλά και η ικανοποίηση τους επίσης… ένα βήμα πιο κοντά στο «είμαι μεγάλο παιδί τώρα μαμά και μπαμπά». Αλλά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η σχέση με τον δάσκαλο και την δασκάλα δεν είναι όπως αυτή με τον / την νηπιαγωγό, η τάξη είναι διαφορετική και υπάρχει και «δουλειά» για το σπίτι. Πως ο γονιός πρέπει να προετοιμάσει το παιδί του για τη νέα αυτή κατάσταση;


1. Προετοιμασία. Είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει την διαφορετικότητα του Δημοτικού από το Νηπιαγωγείο. Εξηγήστε του και δείξτε του εικόνες από τα παιδιά στα θρανία, από τις σχολικές τσάντες και τα βιβλία. Τονίστε τη σημασία και την σπουδαιότητα της μάθησης και θίξτε και τις διασκεδαστικές στιγμές όπως τις εκδρομές και τις επισκέψεις.
2. Οριοθέτηση. Οι κανόνες αλλάζουν… η ώρα που ξυπνάει, η ώρα του παιχνιδιού και της τηλεόρασης είναι διαφορετικές πια. Διευκολύνετε το παιδί να καταλάβει την αλλαγή για να μπορεί να την διαχειριστεί χωρίς αντιδράσεις.  Τονίστε του επίσης ότι κανένας και καμία δεν έχει δικαίωμα να τον χτυπήσει, να τον βρίσει ή να τον αγγίξει με τρόπο που δεν είναι σωστός όπως επίσης ότι και αυτός / αυτή δεν έχει τέτοιο δικαίωμα.
3. Καθοδήγηση. Διευκολύνετε το παιδί σας να αντιληφθεί τις κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Τι μπορεί να κάνει εάν ένα παιδί του φερθεί άσχημα, πχ. Ρωτήστε το και αποφύγετε να του υποδείξετε την συμπεριφορά, απλά αφήστε το να την ανακαλύψει μόνος του.
4. Επιβράβευση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβραβεύουμε την συναισθηματική και μαθησιακή εξέλιξη των παιδιών καθώς επίσης και την εξέλιξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους.
5. Επικοινωνία. Γνωρίστε το δάσκαλο, τη δασκάλα του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο για το παιδί και θα πρέπει να αναπτύξετε έναν κώδικα επικοινωνίας για να παρακολουθείτε τόσο την μαθησιακή του εξέλιξη όσο και την συμπεριφορά του. Εάν έχετε αμφιβολίες ζητήστε την συμβουλή του δασκάλου ή της δασκάλας,  για το πώς μπορεί να είστε αποτελεσματικός /  αποτελεσματική στην βοήθεια που προσφέρεται στο παιδί σας στο σπίτι όσον αφορά τη μελέτη.

Θυμηθείτε ότι το παιδί σας έχει μεγάλη ανάγκη και η μετακίνηση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό δεν σημαίνει αυτόματα ότι το παιδί αναπτύσσει «μαγικά» και αυτόματα δεξιότητες και ικανότητες. Θέλει και το παιδί και εσείς χρόνο για την προσαρμογή.


ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ "  http://www.hamogelo.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου