Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ; ΤΙ ΚΑΝΕΙ ; ( 1 )

ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ

Στην 20η ενότητα της Γλώσσας αναφέρονται ζώα που στον τόπο μας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν όπως η χελώνα καρέτα καρέτα.Φέτος ασχοληθήκαμε με τα απειλούμενα είδη ζώων στη Μελέτη Περιβάλλοντος πολύ, και έτσι είδαμε μόνο κάποια  βίντεο του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. 




Για τα 30 χρόνια του ΑΡΧΕΛΩΝ (1983-2013)

Το τραγούδι του Γιάννη Χαρούλη, έδωσε την έμπνευση στον Θεόδωρο Μπένο Πάλμερ, τον διευθυντή του Συλλόγου για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα Καρέτα "Αρχέλων"να συνθέσει αυτή την προβολή για τα 30 χρόνια του Συλλόγου.






Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε με τη βοήθεια του GOOGLE EARTH  πόσες φωλιές και σε ποιες περιοχές της χώρας μας έφτιαξαν οι χελώνες καρέτα καρέτα το 2013, μέσα από τα προγράμματα εθελοντισμού, την προσπάθεια και την έρευνα αναπτύσσοντας το κοινό αίσθημα ευθύνης .
To βίντεο ξεκινάει δείχνοντας όλες τις χώρες στο κόσμο, μαζί και την  Ελλάδα βέβαια, από όπου ήρθαν οι 474 εθελοντές το 2013.

  



Ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα «Αρχέλων» ιδρύθηκε το 1983. Πώς ξεκίνησε η λειτουργία του;   


Ήταν το καλοκαίρι του 1977, όταν ο Δημήτρης και η Άννα Μαργαριτούλη, κατά τη διάρκεια των θερινών τους διακοπών στη Ζάκυνθο, παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για την παρουσία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Ουσιαστικά η επιστημονική γνώση γύρω από τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα ξεκινά με την ίδρυση του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ που σύντομα επέκτεινε τη δράση του στη μελέτη και διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και διεθνώς για το έργο του και μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες.




Και ένα βίντεο αφιερωμένο στους εθελοντές από την ΝΕΤ.


   


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου