Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΑΛΑΘΙΑ - ΒΑΦΟΥΜΕ ΑΥΓΑ - ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Σήμερα η τάξη μας έγινε πασχαλινό εργαστήριο. Στην 21η ενότητα μιλήσαμε για τα ρήματα που μας δίνουν οδηγίες στις εργασίες με τα αυγά και την πασχαλινή κάρτα.  Φτιάξαμε  την  κάρτα που έχει το βιβλίο της Γλώσσας και  ξεκινήσαμε το βάψιμο των αυγών. Τα βάψαμε με νερομπογιές. Φτιάξαμε καλαθάκια, που τα έκοψαν και τα ζωγράφισαν εξαιρετικά ! Εκτός από τα αυγά βάλαμε καραμέλες και κουλουράκια που μας πρόσφερε ο σύλλογος γονέων.






















ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ




Υπόθεση
Η 6χρονη Νεφέλη και ο μικρός της αδελφός Αλέξανδρος ανυπομονούν και φέτος να βάψουν τα πασχαλινά αβγά. Όταν η Μεγάλη Πέμπτη επιτέλους φτάνει, η γιαγιά τους -που είναι από χωριό- τούς βοηθάει να διαλέξουν τα πιο γερά αυγουλάκια... και η θεία Έφη, που σπουδάζει ζωγραφική, να τα χρωματίσουν! Πόσα πράγματα μαθαίνουν για τους τρόπους βαψίματος, τι όμορφους συνδυασμούς που κάνουν στα χρώματα... όταν μάλιστα επιστρέφει και ο μπαμπάς από τη δουλειά κρατώντας αυτοκόλλητα, τότε η χαρά των δυο παιδιών ολοκληρώνεται.

Κριτική 
Ευχάριστη πασχαλινή ιστορία από τη σειρά Βατόμουρο, για τους αναγνώστες των μικρών τάξεων. Η γλώσσα είναι σχετικά απλή και προβλήματα με τη σαφήνεια και την έκφραση δεν υπάρχουν. Όμως το μέγεθος των περιόδων και η σύνταξη σε κάποια σημεία, ίσως δυσκολέψουν ορισμένους μαθητές της Α'. Η εικονογράφηση, γεμάτη ζωηρά πρόσωπα και χρώματα, βοηθάει στη δημιουργία ευχάριστου κλίματος και συμβάλλει στην ξεκούραστη ανάγνωση. Χωρισμός σε κεφάλαια δεν υπάρχει, κάθε χρονική / νοηματική ενότητα χωρίζεται όμως από την προηγούμενη με μια σειρά πολύχρωμα αβγά. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου συναντάμε ένα πλούσιο παράρτημα που περιλαμβάνει πληροφορίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτοιμα σχέδια για χρωμάτισμα και δραστηριότητες για παιδιά των πρώτων τάξεων: δύο με αντιστοίχιση (τα χρώματα με τα ονόματά τους) και μια άσκηση παρατηρητικότητας. Προτείνετε το βιβλίο για τις μέρες αυτές και κυρίως για παιδιά των μικρών τάξεων του Δημοτικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου