Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ,ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ  - ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Την Πρωτομαγιά γιορτάζουμε όχι μόνο την άνοιξη αλλά και τους κοινωνικούς αγώνες των εργατών και των αγροτών για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. 

Νομίζω ότι ο πίνακας ζωγραφικής του Pelizza de Volpeda, που έγινε σύμβολο των κοινωνικών αγώνων μέσα από μια διάσημη κινηματογραφική ταινία ( 1900 του Μπερνάντο Μπερτολούτσι ) μπορεί να αξιοποιηθεί στην τάξη και οι μαθητές να κατανοήσουν τη σημασία της ημέρας.

Ο δημιουργός του, ο Giuseppe Pelizza de Volpedα( 1868 - 1907 ), γεννήθηκε και πέθανε στο Volpedo της βόρειας Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεντεμόντιου. Το επικό του έργο, που απεικονίζει μία μαζική διαδήλωση και φέρει τον τίτλο " Η τέταρτη τάξη ", αποτελεί αντανάκλαση των αγροτικών εξεγέρσεων εναντίον των ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτός ο πίνακας χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τους τίτλους της ταινίας (ένα αληθινό κινηματογραφικό αριστούργημα που προβλήθηκε το 1976 ), η οποία αναφέρεται στην κοινωνική σύγκρουση και μεταβολή που συνέβη στην Ιταλία στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.




Giuseppe Pellizza de Volpeda, Η "τέταρτη τάξη"("Quarto Stato"). Museo del Novecento, Μιλάνο





















































                                                                                                                      Guiseppe Pelliza de Volpeda




Η ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 1900



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου