Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΝΑΣ

Τελειώνοντας σήμερα τις δραστηριότητες μας για την 25η Μαρτίου και αφού είδαμε φωτογραφίες που είχαν φέρει τα παιδιά με τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821, στη συνέχεια γνωρίσαμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Κωνσταντίνο Κανάρη μέσα από δύο πολύ ωραία βιβλία, που σαν παραμύθι με χαριτωμένα και απλά στιχάκια, αφηγούνται  τη ζωή και τα κατορθώματά τους. Η εικονογράφηση ήταν εξαιρετική. Επίσης υπήρχαν οι απαραίτητες πληροφορίες για τα γεγονότα που αναφέρονταν.



Στη συνέχεια μιλήσαμε για αυτούς που αγωνίστηκαν μέσα από τα συγγράματά τους. Είχαμε κάνει από την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο του Ανθολογίου " Ο αγωνιστής με την πένα " και έτσι αμέσως τα παιδιά κατανόησαν με τι θα ασχολούμασταν. Επικεντρωθήκαμε στον Ρήγα Βελεστινλή και στο Θούριο.
Γνωρίσαμε τη ζωή του, ακούσαμε το Θούριο από τον Νίκο Ξυλούρη ( είδαμε και το βίντεο που είχαμε στο ιστολόγιο από την προηγούμενη μέρα ).Κάποιοι από τους  στίχους  ήταν γνωστοί στα παιδιά, σήμερα όμως  είδαμε όλο το ποίημα και συζητήσαμε.




Τέλος φτιάξαμε έναν ομαδικό εννοιολογικό χάρτη  για τον Ρήγα Βελεστινλή με λέξεις που έβρισκαν τα παιδιά από όλα αυτά που είχαμε πει. Ο Γιώργος μας τον  ζωγράφισε εξαιρετικά.



Νομίζω ότι αυτό το δίωρο ήταν πολύ ενδιαφέρον και εποικοδομητικό για όλους.

Ευχαριστούμε πολύ το 1ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Κερατσινίου  και την κυρία Λία που μας δάνεισε τα τρία αυτά βιβλία αλλά και "τα ελληνάκια " της Ευγενίας Φακίνου με το οποίο ασχοληθήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η βοήθειά της ήταν πολύτιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου